Een geslaagde pitch doen voor kandidaat-investeerders is voor veel ondernemers al een moeilijke oefening, waarmee ze soms ver uit hun comfortzone moeten komen. Maar pitchen voor ’s werelds meest gereputeerde VC’s in Silicon Valley, dat is nog van een heel andere orde.
Walter Van Uytven kan erover meespreken. Hij is de CEO van Awingu, het Gentse bedrijf dat cloudsoftware aanbiedt waarmee werknemers hun vertrouwde bedrijfstoepassingen vanop afstand en op mobiele apparaten kunnen gebruiken.
Van Uytven mocht afgelopen zomer naar een event in Silicon Valley voor Europese scale-ups. ‘Bij de investeerders daar moet je niet komen aankloppen voor een ticket van minder dan 10 miljoen euro. Ik vroeg een bedrag van vijf à tien miljoen, en ze lachten me gewoon uit’, vertelt Van Uytven.
‘Amerikaanse VC’s gaan veel analytischer te werk dan hun Europese collega’s, maar ze geven ondernemers ook meer autonomie’, zegt Van Uytven. ‘Amerikanen gaan voort op facts & figures. In Europa heb je veel meer een cultuur van kleinere fondsen die op buikgevoel werken, en die erop uit zijn om via de raad van bestuur mee de controle uit te oefenen.’
Van Uytven was eigenlijk naar San Francisco vertrokken met het idee dat hij niet echt extra geld nodig had. ‘We hebben op zich genoeg cash, ik kan verder met mijn bestaande aandeelhouders. Maar ik sluit een nieuwe ronde niet uit, indien het om een strategische participatie gaat of als we in één keer een heel groot bedrag kunnen ophalen.’
Proximus
De referentie-aandeelhouders van Awingu zijn al niet van de minsten: serie-ondernemer Michel Akkermans (Pamica) en de telecomgroep Proximus, die trouwens zelf de hele Awingu-suite voor haar verkopers uitrolt. Zoals bedrijvendirecteur Bart Van Den Meersche van Proximus het zelf zei op het jongste Awingu event in Gent: ‘You’ve got to drink your own champagne’.
Awingu is een schoolvoorbeeld van een ‘scale-up’, een jong groeibedrijf dat op een veel grotere schaal begint te werken. Nog maar een vijfde van de omzet komt uit België, waar Awingu onder meer ziekenhuizen (onder meer het Imelda ziekenhuis in Bonheiden), de federale politie en enkele overheidsdiensten onder zijn klanten telt. Awingu telt zowat 30 werknemers en groeit momenteel sterk in Zweden, Italië en het VK.
Een doorbraak in de VS zou het Gentse bedrijf definitief op de kaart zetten. Sinds enkele maanden heeft Awingu kantoren in San Francisco en in New York (bij BelCham). Van Uytven moet de bedrijven in de VS ervan overtuigen dat zijn software een alternatief kan vormen voor concurrerende oplossingen, waarvan het Amerikaanse Citrix de bekendste is.
‘De total cost of ownership van Awingu bedraagt maar een derde van die van Citrix. Ons systeem is ook minder zwaar, waardoor het ook bruikbaar is voor kmo’s’,zegt Van Uytven. ‘Bovendien is het perfect mogelijk om beide systemen naast elkaar te gebruiken, zodat bedrijven geen schrik moeten hebben van de overgang van Citrix naar Awingu.’
Link to the article:http://www.tijd.be/r/t/1/id/9833153#post_170023